nedeľa , 18 november 2018

Vyhlásenie prezidentov Ruskej federácie a USA

Dnes prezident V. V. Putin a prezident D. Trump „na okraji“ konferencie členských krajín #APEC vo vietnamskom Danangu potvrdili svoju rozhodnosť poraziť ISIL v Sýrii. Vyjadrili uspokojenie v súvislosti so zdarným úsilím USA a Ruska vynakladaným na efektívnejšie predchádzanie nebezpečným incidentom medzi americkými a ruskými vojakmi, ktoré v posledných mesiacoch podstatne prispeli k zvýšeniu strát ISIL na bojisku. Prezidenti vyjadrili súhlas s tým, aby z dôvodu zaručenia bezpečnosti amerických a ruských jednotiek a odvrátenia nebezpečných incidentov za účasti síl partnerov, ktorí vedú vojnu s ISIL, aj naďalej fungovali už existujúce vojenské komunikačné kanály. Potvrdili, že toto úsilie bude pokračovať až do definitívnej porážky ISIL.

Prezidenti sa zhodli na tom, že konflikt v Sýrii nemá vojenské riešenie. Potvrdili, že definitívne urovnanie konfliktu sa musí nájsť v rámci Ženevského procesu v súlade s  rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254. Poukázali aj na  nedávne vyhlásenie prezidenta B. Asada o podpore Ženevského procesu, konštitučnej reformy a volieb v súlade s

rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254. Prezidenti potvrdili, že uvedené kroky predpokladajú úplné splnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, vrátane konštitučnej reformy a slobodných a spravodlivých volieb pod záštitou OSN za podmienky, že budú dodržané najvyššie štandardy transparentnosti a kontroly, za podmienky, že všetci Sýrčania, vrátane členov diaspory, budú mať právo sa na nich zúčastniť. Prezidenti potvrdili svoju podporu zvrchovanosti, nezávislosti, jednote, teritoriálnej celistvosti a svetskému charakteru Sýrie v súlade s

rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 a vyzvali všetky sýrske strany, aby sa aktívne zúčastnili na ženevskom politickom procese a podporili úsilie, zamerané na zabezpečenie jeho úspechu.

Napokon, prezidenti V. V. Putin a D. Trump potvrdili dôležitosť deeskalačných zón ako dočasného opatrenia na zníženie násilia v Sýrii, splnenia dohôd o zastavení vojenských akcií, na zlepšenie humanitárnej dostupnosti bez prekážok a  vytvorenie podmienok na definitívne politické urovnanie konfliktu. Prezidenti prediskutovali priebeh realizácie rozhodnutia o vytvorení zóny deeskalácie v juhozápadnej oblasti,

ktoré dosiahli počas predchádzajúceho stretnutia prezidentov 7. júla v Hamburgu (Nemecko). Prezidenti dnes uvítali tiež Memorandum o princípoch, uzavreté medzi Jordánskym hášimovským kráľovstvom, Ruskou federáciou a Spojenými štátmi v Ammane (Jordánsko) 8. novembra. Toto Memorandum posilňuje úspech iniciatívy o zastavení paľby, vrátane zníženia a, v konečnom dôsledku, odstránenia zahraničných síl a zahraničných bojovníkov z daného regiónu s cieľom zabezpečiť stabilnejší mier. Kontrolovať dodržiavanie zmlúv o zastavení paľby bude aj naďalej Centrálne monitorovacie  stredisko v Ammane za účasti expertov Jordánskeho hášimovského kráľovstva, Ruskej federácie a Spojených štátov. Prezidenti prediskutovali pretrvávajúcu nevyhnutnosť znížiť ľudské utrpenie v Sýrii a vyzvali všetky členské štáty OSN, aby v nasledujúcich mesiacoch zvýšili svoj podiel na humanitárnej pomoci strádajúcim obyvateľom.

Článok prevzatý z Veľvyslanectvo RF