nedeľa , 18 november 2018

Stanovisko Klubu Komunistov Slovenska

Podobnosť naozaj náhodná?

Na napísanie týchto riadkov ma vedie súčasná situácia v Komunistickej strane Čiech a Moravy, ktorú veľmi pozorne sledujem a dovolím si povedať, že aj celkom dobre poznám či už z môjho pôsobenia v Českej republike (ako operátor výroby v niektorých závodoch) i prostredníctvom mnohých informácií, ktoré dostávam od priateľov – súdruhov. Niekto sa môže opýtať, prečo sa do toho miešam, veď sa jedná o iný štát a inú komunistickú stranu. Ja to však takto nevnímam, bratská KSČM mi je veľmi blízka, ale ako komunistu (aj keď v súčasnosti vylúčeného z KSS) mi nemôže byť ľahostajný osud a budúcnosť strany s takouto históriou a zásluhami o presadzovanie záujmov pracujúcich ľudí od jej vzniku až po súčasnosť.

Aby som bol lepšie pochopený, musím na príklade osudu Komunistickej strany Slovenska ukázať, kam sa môžete dostať aj vy, bratia z KSČM a to veľmi rýchlo, ak sa nespamätáte a neurobíte revolúciu vo vlastnej strane, pokiaľ ste ešte parlamentná strana a ešte stále predstavujete reálnu, silnú stranu.

Nechcem ísť až do roku 1991, do čias likvidácie KSS zradcami typu Weiss, Kanis a ďalší, ktorí komunistickú stranu zlikvidovali a pretvorili na stranu sociálnodemokratického typu. My, politickí amatéri a nadšenci sme ihneď založili Komunistickú stranu Slovenska ´91, ktorej prvý a jediný spojenec bola práve KSČM. Veľmi ste nám v začiatkoch pri zakladaní strany pomohli, hlavne komunisti z Ostravy, ale i z centrály KSČM, za čo vám patrí ešte aj dnes, po toľkých rokoch úprimné a súdružské poďakovanie. Nasledoval zlučovací zjazd zbytočne založených dvoch komunistických strán KSS´91 a ZKS (Zväz komunistov Slovenska), 29. augusta 1992 – podrobnosti vývoja KSS od roku 1989 až po súčasnosť budú predmetom brožúrky, ktorú vydá Klub komunistov Slovenska – občianske združenie v blízkej budúcnosti a preto tomu teraz nebudem venovať pozornosť.

Vďaka obetavej práci stoviek funkcionárov a členov strany sa KSS dostala v roku 2002 do parlamentu. Získala 6,32% hlasov a 11 poslaneckých kresiel. Po veľkej radosti a eufórii z tohto úspechu, nastala každodenná realita a vytriezvenie hlavne v radoch členskej základne. Ukázalo sa, že strana nebola vôbec pripravená na vstup do parlamentu a väčšina poslancov i vedenia strany prepadla túžbe po moci a peniazoch. Sedem z jedenástich poslancov boli členovia Predsedníctva ÚV KSS, to znamená, že poslanci začali riadiť stranu a nie naopak, ako to malo byť. V praxi sa to prejavovalo nízkou úrovňou riadiacej a organizátorskej práce a tým aj nespokojnosťou veľkej časti členskej základne, ktorá videla stále viac odtrhnutosť vedenia strany od funkcionárov nižších článkov ( OV,ZO KSS) i od radových členov a sympatizantov. Komunisti z okresu Gelnica zvolali iniciatívne členov strany z okolia i celého Slovenska 9.4.2005 na stretnutie nespokojných členov strany s vtedajšou situáciou v strane a vydali tzv. Gelnickú výzvu. Na stretnutie boli pozvaní aj vedúci funkcionári KSS, aby si vypočuli argumenty nespokojných členov. Dohodli sme sa, že diskutovať o problémoch budeme vnútri strany a nebudeme o akcii informovať médiá. Bol som prekvapený, keď pri ceste domov som v autorádiu počul úplne skreslenú a nepravdivú informáciu o stretnutí od delegácie vedenia KSS. Na základe tejto skutočnosti sme zvolali väčšinu účastníkov stretnutia v Gelnici do Očovej (okres Zvolen) a 30.4.2005 sme založili iniciatívnu skupinu „Komunisti za demokratizáciu vnútrostraníckeho života“, ako záujmový klub v KSS v zmysle vtedy platných stanov strany. Klub zaujímal stanoviská k voľbám s ohľadom na výsledky KSS a k aktuálnej situácii v strane vždy aj s návrhmi na riešenie a zlepšenie situácie v KSS. Keďže sme sa k práci vedenia KSS stavali kriticky (veď nebolo čo chváliť), stali sme sa pre vedenie najväčšími nepriateľmi a preto na najbližšom zjazde došlo k účelovej úprave Stanov KSS, kde bola možnosť existencie záujmových klubov vypustená. Napriek tomu sme v činnosti pokračovali a otvorene sme poukázali na to, pokiaľ nenastanú v činnosti KSS zásadné zmeny, strana sa v parlamentných voľbách v roku 2006 nemusí dostať do parlamentu. Bohužiaľ naše predpovede sa naplnili a KSS ziskom 3,88% hlasov z parlamentu vypadla. Samozrejme po neúspešných voľbách sa začal hľadať vinník, za ktorého som bol označený ja, klub a všetci nespokojní kritici pomerov v KSS. Vedenie KSS samozrejme vo svojej činnosti žiadne pochybenie nenašlo. Potom sme vyvolali stretnutie s predsedom KSS Jozefom Hrdličkom i podpredsedom strany, ktorí skonštatovali, že náš klub chce strane nezištne pomôcť a nie jej škodiť. Dokonca v zápisnici z tohto stretnutia sa hovorilo, že strana využije potenciál klubu a zapojí našich členov do prípravy zjazdových a programových dokumentov. Samozrejme nič z dohodnutých záverov sa zo strany KSS nerealizovalo a opäť sa náš klub stal nepriateľom vedenia KSS. Keďže sme sa dostali do akéhosi vákua v našej klubovej činnosti, rozhodli sme sa, že ak chceme reálne pomôcť strane v jej problémoch, pretransformujeme náš klub na občianske združenie, čo sa stalo12.6.2015 zaregistrovaním klubu Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky na občianske združenie pod názvom „Klub komunistov Slovenska – občianske združenie“. Od tejto chvíle sme sa stali najväčšími nepriateľmi vedenia KSS, hoci sme strane nechceli konkurovať, ale pomôcť. Je jasné, že sme sa k činnosti KSS vyjadrovali kriticky, veď prepad zo 6,32% z roku 2002 na 0,6% v roku 2014 hovorí za všetko a stal sa jednoznačným dôvodom na odstúpenie vedenia strany na čele s jeho predsedom. Po každých hanebne prehratých voľbách nastal rovnaký scenár : predseda strany Jozef Hrdlička si vždy nechal v predsedníctve strany vysloviť dôveru a plénum ako vždy uznesenie predsedníctva potvrdilo. Výsledkom takejto politiky vedenia KSS bol odchod tisícov sklamaných členov strany, nefungujúce štruktúry (ZO, OV Krajské rady), pasivita, apatia, prestarnutá a málopočetná členská základňa. Za úplnú tragédiu považujeme zničenie vzťahov s mladými a schopnými členmi (hlavne zo SZM), ktorí sa previnili tým, že si dovolili kritizovať vedenie. Dovolím si povedať, že dnes je KSS úplne rozložená, akcieneschopná strana, ktorá sa dostala na úplný okraj politického diania na Slovensku. Skrátka KSS formálne existuje, aby sa naplnilo zdanie demokracie, ale nikomu neublíži, ale ani nepomôže. Program KSS, ktorý je utajovaným dokumentom, nie je programom komunistickým, ale má všetky znaky sociálnodemokratického programu. Slovenský volič nevidí rozdiel medzi programom KSS a SMERu – SD. Nezdá sa vám bratia Česi, že u vás je to to isté? Keď komunistická strana ustupuje od marxizmu – leninizmu a prechádza na pozície vylepšovania kapitalizmu na tzv. kapitalizmus s ľudskou tvárou, tak takáto strana prestáva byť komunistickou, aj keď nesie jej meno.

V čom sme urobili ako klub komunistov najväčšie chyby? Stále sme chceli riešiť problémy v KSS cestou vnútrostraníckej diskusie, brali sme stále ohľad na tzv. jednotu strany, nechceli sme stranu oslabovať (stále boli nejaké voľby a preto treba stranu podporiť) a boli sme voči vedeniu KSS veľmi mierni a seriózni, čo nám vedenie KSS neodplácalo rovnako. Ako skutoční komunisti sme mali byť voči vedeniu KSS oveľa tvrdší a mali sme využiť všetky možnosti na celostranícky nátlak na vedenie, smerujúci k ich neslávnemu odchodu z vedenia strany. A toto je aj naša rada pre vás, priatelia z KSČM – ak nechcete aby vás stihol osud KSS, začnite bojovať veľmi tvrdo a komunisticky proti vedeniu, ktoré vás vedie k zániku, alebo k úplnej marginalizácii strany na politickej scéne v Českej republike. Neberte ohľady na falošnú lojalitu, lebo takýto prístup vás dovedie do katastrofy, z ktorej už nebude východisko. Vy ešte stále máte reálnu možnosť zvrátiť katastrofu a zachrániť vašu komunistickú stranu. My sme už asi túto šancu prepásli a boli by sme nešťastní keby ste nás nasledovali. Jediná cesta pre záchranu komunistického hnutia u vás i na Slovensku je návrat k marxizmu – leninizmu, ktorý dáva odpovede na všetky problémy a pochybnosti. Reálny socializmus, aj keď nebol bezchybný, by mal byť našou najväčšou ideologickou zbraňou, pretože ukázal svoje prednosti a nespochybniteľné výsledky. Máme obrovské množstvo argumentov, ktoré jednoznačne ukazujú na prednosti socializmu, len ich musíme vedieť využiť v každodennej politickej práci medzi ľuďmi. Ľudia musia vidieť, že poslanci a funkcionári komunistickej strany sa výrazne odlišujú od poslancov a funkcionárov ostatných kapitalistických strán – musia byť skutoční komunisti.

Našou snahou nie je zasahovať do vnútorných vecí KSČM, ale na základe našich skúseností, zabrániť podobnému vývoju a likvidácii vašej strany. Komunistická strana je značka príliš vážna a historicky overená, aby sa dostala do rúk dobrodruhov a likvidátorov. Snažme sa tomu zabrániť – ak sa to podarí vám, súdruhovia z Čiech, pomôžete aj skutočným komunistom na Slovensku, ktorí potrebujú vašu pomoc.

v Detve, 25.10.2018

Július Feješ, predseda Klubu komunistov Slovenska – OZ